Resepi Cili Bawang Putih Dapur Amie
●1 cawan cili Thai cincang/kisar kasar
●1 cawan cili kering kisar/ chilli flake
●3 lawang bawang putih cincang kasar
●Minyak masak 1-2 cawan (saya guna minyak kelapa sawit merah-carotino)
●2 sudu makan gula perang
●2 sudu kecil garam
●2 sudu makan kicap cair
●Sedikit bijan (optional)
●Bunga lawang, kayu manis (optional)
Cara-cara memasak:
■Panaskan 1 cawan minyak masak dalam kuali
■Tumiskan kayu manis dan bunga lawang untuk naikkan aroma
■Goreng bawang putih dan cili Thai sampai garing dan bertukar warna kecoklatan
■Masukkan cili kering kisar dan goreng sampai sebati. Tambah minyak lagi jika nampak kering
■Tambahkan kicap cair, gula dan garam secukup rasa
■Tutupkan api, tambahkan bijan dan sejukkan cili tadi 10 minit
■Kemudian simpan dalam bekas (seeloknya bekas kaca bertutup)
■Tambahkan sedikit minyak ke dalam cili bawang yang telah siap tadi
■Siap!
Selamat Mencuba!🐱
Ulasan
Catat Ulasan