Resepi Bubur Pulut Hitam Pressure Cooker

 

Bubur pulut hitam memang sedap di makan masa minum petang tak pun semasa minum malam/supper kan... Takpun semasa bulan ramadhan, kita makan bubur hitam lepas balik tarawih.. Alahai..dh terasa sangat dekat dah nak ramadhan ni kan.. 

Biasanya sebelum nak masak bubur pulut hitam ni kan kita perlu merendam beras pulut hitam tu selama 1 - 2 jam macam tu kan... Alahai..malas rasanya nak tunggu lama kan 2 jam tu.. Apa kata kita cuba short cut menggunakan periuk tekanan tinggi/ pressure cooker.. Kita pakai periuk yang biasa jer panas atas dapur gas. Tak perlu pakai periuk mahal Noxxa tu.. Ok jom lihat bahan-bahannya:

Bahan-bahan:

  •  1 cawan beras pulut hitam
  •  2 1/2 cawan air bersih2
  •  200ml/ 1 kotak santan kelapa
  •  3/4 cawan gula merah (ikut citarasa   masing-masing)
  •  1/2 sudu kecil garam
  •  Daun pandan (Optional)

Cara-caranya:

  •  Cuci bersih beras pulut hitam dan toskan
  •  Masukkan beras pulut hitam dan 2 1/2   cawan air ke dalam periuk tekanan   tinggi 
  •  Tutup rapat periuk dan masak selama 20   minit / sampai beras lembut
  •  Apabila dah masak matikan api dapur   dan keluarkan tekanan dari dalam periuk   hingga habis dna bukak penutup periuk.
  •  Nyalakan api semula dan masukkan gula   dan kacau sebati
  •  Masukkan santan kotak dan tambah 1   kotak air bersama.
  •  Masak sekejap sahaja sehingga   mendidih. Jika rasa bubur pekat, boleh   tambahkan air dan kacau sebati
  •  Siap!





Ulasan

Catatan Popular