PAKU RAWAN
PAKU RAWAN
Paku rawan (Limnocharis flava) adalah sejenis tumbuhan air. Nama lain
bagi paku rawan adalah keladi merawan, keladi bunga keloyok, centongan (bahasa
jawa), keladi sesenduk, selimpat, kemelin, kelayau, genjer, keladi itik,
lagung, samsir dan pelbagai lagi. Tumbuhan ini biasanya tumbuh di kawasan paya, kawasan berair, kolam dan sawah.
Mempunyai bentuk
yang sangat unik pada pendapat aku la..Berketinggian 15 cm, tumbuh secara rumpun,
daun seperti bentuk segitiga dan bunga mempunyai 3 kelopak bertangkai, bewarna
kuning yang sangat unik. Ini info yang aku boleh kongsi. Aku hanya jumpa pucuk bunga paku rawan yang dijual di pasar malam di Ipoh, Perak.
Yang uniknya, sayur ini aku tak pernah pula menjumpainya di Johor.
Photo by Dapur Amie |
KANDUNGAN DALAM PAKU RAWAN
Bagi 100 gm sayuran;
Tenaga: 33 kcal
Protein: 1.7 gr
Karbohidrat: 7.7 gr
Calcium: 62 mg
Phosphorus: 33 mg
Iron: 2 mg
Sumber: http://wwwherbs-medicine.com
KHASIAT PAKU RAWAN
1.
Membantu
dalam pembentukan sel badan
Seperti sedia
maklum kandungan Protein yang terkandung dalam Paku Rawan ini akan membantu
dalam proses pembentukan sel baru dalam badan.
2.
Menguatkan
tulang
Kandungan kalsium
yang tinggi dalam Paku Rawan akan membantu menguatkan tulang dan gigi.
3. Merawat
sembelit
Tumbuhan ini juga
jenis berair dan sangat membantu dalam merawat penyakit sembelit. Ia juga
dipercayai sangat bagus untuk sistem pencernaan badan. Bagi yang sentiasa
mengamalkan makan Paku Rawan ini insyaAllah dapat menghindari dari penyakit
usus seperti kanser usus dan sebagainya.
4.
Antioksida yang baik
Kandungan polyphenol dalam Paku Rawan ini
akan bertindak sebagai antioksida yang baik untuk badan.
5.
Menguruskan
badan
Seperti sedia
maklum, Paku Rawan mengandungi fibre dan bagus untuk sistem pencernaan, maka
secara tak langsung boleh membantu sesiapa yang sedang berdiet kuruskan badan
kan..? Inilah yang sedap didengar kan..? Hehe
KEGUNAAN PAKU RAWAN
Kebiasaannya Paku
Rawan direbus dan dijadikan ulam-ulaman dalam makanan. Selain itu, ada juga
yang makan dengan cara menggoreng Pucuk Paku Rawan ini dengan belacan, udang
dan cili padi. Rasanya sedikit pahit tetapi sangat sedap dimakan.
RESEPI SIHAT PAKU RAWAN:
1. Tumis bawang putih, bawang besar
dan cili padi dengan sedikit minyak kelapa.
2. Tambahkan sedikit air dan sos
tiram.
3. Masukkan Paku Rawan yang telah
dipotong dan dibersihkan.
4. Goreng sekejap sahaja. Jangan
sampai layu sangat.
5. Siap untuk dimakan. Hidangkan
dengan tempe goreng dan bijan putih.
Ulasan
Catat Ulasan